Nieuws
images/template/ImageFader/slider1.jpg

Met name in de eerste paar decennia na Van Speyk's heldendood zijn een aantal gedenktekens en eerbewijzen ontstaan. Deze pagina geeft een klein overzicht.

 

Nationale Van Speyk monument

 

Deze in 1833-1834 gebouwde en in 1841 ingewijde vuurtoren te Egmond aan Zee vormt het Nationale Van Speykmonument. Aan de voet van de toren bevindt zich een graftombe die herinnert aan Van Speyk. Links en rechts van de toegangsdeur werden plaquettes aangebracht waarop de heldendaad van Van Speyk in zowel het Nederlands als Latijn wordt beschreven.

 

 

Grafmonument in de Nieuwe Kerk te Amsterdam

Hier zijn Van Speyk's stoffelijke resten in een mahoniehouten kist geplaatst in een gewelf onder het monument.

 

Gedenksteen voor het Burgerweeshuis

Ook bij dit monument werd een kistje met documenten ingesloten, achter de gedenksteen. De onthulling van dit monument vond 20 oktober 1831 plaats. Er bestaat een papieren model van dat bewaard wordt in het depot van het Amsterdams Historisch Museum. In de jaren 1960-1975 werd de gedenksteen verplaats in verband met een verbouwing om het Amsterdams Historisch Museum te huisvesten.

 

Mast van de Kanonneerboot No. 2

Deze is op het terrein van het Koninklijk Instituut voor de Marine in Den Helder geplaatst.

 

Hr. Ms. van Speijk

Het huidige schip van de Nederlandse marine dat naar Van Speyk is vernoemd, is de F828, oftewel de Hr. Ms. van Speijk, een multi purpose fregat van de Karel Doorman-klasse. In 2001 en 2008 heeft het HRD dit schip bezocht - beiden excursies om nooit meer te vergeten. Tijdens ons bezoek in 2008 vlogen de helicopters boven de boot rond. Het fregat was 3 maanden terug uit Libanon. In deze tijd is het klaar gestoomd om weer uit de varen naar het Caribisch gebied.

Tijdens een veiling van Christie's bracht onderstaand stuk overjas van Van Speyk inclusief brief van adelborst W.A. de Gelder 6250 euro op. Oud Van Speyk bood mee maar moest op een gegeven moment verstek laten gaan.